Novetats

18 de febrer al 24 d'abril de 2011

DEL LLIBRE DE L'AIGUA : COM A TITELLES

Museu de Cervera

Museu de Cervera

Museu Comarcal de Cervera: del 18 de febrer al 24 d'abril de 2011
Inauguració: 18 de febrer de 2011 a les 20h


Museu Comarcal de l’Urgell-Tàrrega: del 6 de maig al 12 de juny de 2011
Inauguració: 6 de maig de 2011 a les 20h

Museu Comarcal de la Noguera: del 22 de juny al 21 d’agost de 2011
Inauguració: 22 de juny de 2011 a les 20h

Museu de Lleida: del 6 de setembre al 13 de novembre de 2011
Inauguració: 6 de setembre de 2011 a les 20h
 

veure exposició

La mostra itinerant recull alguna de les obres de la sèrie Il libro dell'acqua per Martí i Il libro del acqua III i és una continuació de les exposicions públiques amb el fil conductor de l’aigua presentades al PAN( Palazzo Arte Napoli – Itàlia 2007-08 ) , Pinacoteca de Jesi – Itàlia, 2008 i les privades : Galleria Il Torchio – Costantini 2008 i 2010, Galleria la Bussola, Cosenza - Itàlia, 2008, 100 Kubik Gallery , Colonia – Alemanya, 2009, Galeria P. Delgado, S. Sadurni – 2009 ). Amb aquesta exposició es tanca el cicle d”El llibre de l'aigua” que va començar amb la video instal.lació “Petjades d'aigua” presentada al PAN.

L'exposició presentarà distintes instal·lacions, depenent dels espais i la infraestructura. Entre elles “Somnis trencats “, on una part ja es va poder veure a Milano el 2010, i que ara s'ha ampliat amb distints peluixos recoberts de ferradures. També es podrà veure “Aturar-se per poder caminar, caminar per poder aturar-se “, 66 tacs de fusta modular amb l’arquetip d’un vaixell., o “Vaixells de terra “, 40 vaixells construïts amb terracotta i acer que l’autor va realitzar al fer 40 anys.
En la passada exposició el crític d’art i filòsof Arnau Puig deia : “Els espais plàstics de Joan Pere Massana tenen tota l’aparença i produeixen la impressió dels murs dels carrer, dels castells, de les barraques, de les cel•les dels monjos o dels empresonats i de les escorces dels arbres d’arreu del món.: hi són plasmats i relatats amb minuciositat tot el que succeeix i és important a la vida, i fet, amés, a l’impuls del moment i de la circumstància i amb els mitjans a l’abast, i, si s’hi escau, amb totes les intencions bones i dolentes mentre justifiquin i expressin el motiu i la causa directe i sincera del per què s’ha actuat.” (1)
La sèrie presenta obres de gran format com “ Ourobos III “ de 130 x 270 cm de la Col·lecció Alfa Wassermann, “ Com a titelles en un espai llunyà” ( Homenatge a Vittorio Costantini ) de 170 x 170 cms, “ “ Anna I “ de 150 x 150 cm i “ Amagats en un subsol de tolls “ , de la Col·lecció Ros Roca Group, de 150 x 150 cms de la sèrie Il libro dell'acqua per Martí etc. I obres sobre paper en plegats verticals i que fan referència a les pàgines d’un llibre obert.
La sèrie proposa un discurs subtil i poètic a través de l’aigua com element conductor, introduint en els arquetips distints elements per que dialoguin entre ells i serveixin per que el Martí, o qualsevol dels espectadors els analitzin i interpretin. En paraules d’ Arnau Puig : “Joan Pere Massana agafa de la realitat els objectes i les informacions més minúscules i de tot tipus i, amb aquests elements i les impressions que li provoquen els colors i la seva dispersió a l’entorn, amb el dibuix, que la seva mà emocionada traça a l’espai plàstic, elabora un relat que és intern seu però que desitja explicar i, per generar-lo, disposa i plasma sobre un mur, una superfície, el relat que el commou; i d’això ens n’assabenta i s’obliga a sortir d’ell mateix per contar-ho. Relat que exaltarà, farà veure als observadors que en cada cosa hi ha una ànima, una comunió afectuosa, o odiosa, entre les mateixes coses i nosaltres i ens ho fa sentir amb efecte exclusiu i particular. Amb el seu procedir, enfila, enganxa, uneix, encaixona unes coses amb les altres, perquè es barallin o perquè es fonguin indestriablement, i estableixin entre elles el seu relat íntim, que farà possible de tot el que vol contar i, al mateix fer, faci visible el que conte amb aquells elements que, altrament, haurien romàs només interioritzats. Una vegada més, l’art és això: fer visible, fer tangible el que tot i ser real no seria altra cosa que sentiment personal, però que mercès a l’art esdevé quelcom que es pot compartir i ser viscut entre qui ho desitgi. “.(2)
Algunes de les obres d’aquesta sèrie que no han tingut cabuda en aquesta mostra dels quatre museus, es podran veure durant aquest any 2011 a la Galleria Stanislao de’Bonis a Padova - Itàlia, Quiosc Gallery de Tremp, Galleria Stanislao de’Bonis a Reggio Emilia- Itàlia, Galeria Espai Cavallers 31-33 de Lleida.


L’exposició  està  organitzada  per  la  Xarxa  de  Museus  de  Lleida  i  Aran, 
Museu Comarcal de Cervera ,  Museu de l’Urgell de Tàrrega,
Museu de la Noguera de Balaguer i el Museu de Lleida.


Compta amb el suport de la Diputació de Lleida, Ajuntament de Lleida,
Consell Comarcal del Segrià, Paeria de Cervera, Ajuntament de Tàrrega,
Ajuntament de Balaguer, Bonart Cultural i Galleria Il Torchio – Costantini.


L’exposició compta amb l’esponsorització de Martínez + Franch, Ros Roca Group,
Alfa Wassermann, Perla de Segre, Col·lecció Gelonch Viladegut i Bama – Geve.
(1)y (2) Arnau Puig, EL RELATO DE LA VISION, LA VISION DEL RELATO ( fragmento ). Catálogo de la Galería Paqui Delgado, Sant Sadurní d’Anoia. SPAIN.